TateHindle Architects

Project

Phase 9, Millbrook Park

Phase 9 creates 355 new homes at Millbrook Park in Mill Hill. Situated on an extensive 33.6 ha brownfield site next to existing infrastructure, the scheme is part of a 15-phase development of 2,240 new homes, transforming an area previously occupied by MOD army barracks.

A gateway into Millbrook Park

Located opposite Mill Hill East underground station, the scheme is the gateway into Millbrook Park and is approached via Millbrook Plaza, a new public square. As the highest density phase of the masterplan, 345 of the homes created are apartments in buildings up to six-storeys high. The additional homes, ten townhouses, are arranged around a mews court at the centre of the development. A new pedestrian route strategically passes through the landscaped courtyard, connecting to neighbouring developments. It forms part of a network of cycle and pedestrian routes that permeate Millbrook Park.

To support the housing provision, the scheme includes 400sqm of commercial and retail accommodation on the ground floor of a six-storey apartment building, which fronts the new civic space formed by Millbrook Plaza. A new primary school, underground central-heating plant and police station, created as part of the wider masterplan, will help support a sustainable urban extension in outer London.

A sustainable urban extension

Designed in response to the local context, topography and existing trees, the development is configured as a series of perimeter blocks to provide surrounding streets with bold and well-defined frontages. The length and scale has been broken down to create villa and mansion sized blocks for visual permeability. Breaks between buildings allow views through the site, as well as from the surrounding network of streets. Apartment blocks along the site’s southern boundary on Bittacy Hill are organised as a series of linked pavilions, which are positioned in response to the existing tree belt opposite. Upper storeys are set back to create spacious terraces with long views through the tree canopy to Mill Hill and beyond. Villa blocks to the north of the site respond to the semi-detached homes of the neighbouring phase to provide continuity. A mix of public and private amenity including gardens, balconies and terraces are complimented by two courtyards, each providing 2000sqm of space.

"We are looking forward to delivering this significant phase of the overall masterplan, helping to ensure the success of this transformational scheme and create a new gateway for the site."

Matt Calladine, Barratt London

Maximising a sloping site

The brownfield site features a dramatic change in level from north to south of 13 metres which was a key challenge. The design utilises level changes by stepping buildings to create varied and animated elevations which open up distant views and enable the integration of below ground car parking. The dramatically sloping parkland setting is maximised to accommodate vehicles discreetly, allow sunlight into podium courtyards and to minimise cut and fill.

Work on site is scheduled to commence this summer.

Similar projects