TateHindle Architects

Project

The Salvation Army THQ

The Salvation Army Download Experience Brochure

Southwark Council has granted planning consent for The Salvation Army to build its new UK Territorial Headquarters (THQ) at the William Booth Memorial Training College campus in Denmark Hill.

Designed in memory of founder William Booth, the campus opened in 1929 and comprises a series of Beaux Arts-style, dark brown brick buildings by Sir Giles Gilbert Scott. The centrepiece is the Grade II listed administration building which features a dramatic 190ft tower, a prominent south London landmark and a focal point of the site.

Improving the public realm and creating a welcoming entrance

The new 55,000sqft facility will enable The Salvation Army to relocate from its current headquarters at 101 Newington Causeway, Elephant and Castle, and to consolidate its administrative office and training provision across one location. The move reinforces the historical significance of The Salvation Army in this unique setting and the organisation’s long-standing relationship with the Denmark Hill area and the London Borough of Southwark.

TateHindle’s scheme responds to the heritage and character of the site and the neighbouring conservation area. Varying between five and six storeys, the headquarters fronts the Champion Park road, continuing the line of listed buildings and the rhythm of the street. The simple and unassuming design is sympathetic to the original masterplan and acknowledges the symmetry of the campus. To enhance the main road location and proximity to Denmark Hill rail station, the scheme improves the public realm by widening the foot path and removing existing boundary railings.

A conservation-led approach to the landscaping integrates the headquarters with the college grounds as well as the leafy character of the neighbourhood. Hardscaping along Champion Park incorporates the mature trees to improve the pedestrian experience and create a more welcoming entrance for staff and visitors.

Designed for flexibility and interaction

The facades take a cue from the adjacent listed buildings and feature a series of tall, multi-brick and stone bays punctuated by brick piers, creating a strong vertical emphasis on the street. The plan comprises two parallel wings orientated east-west located either side of a full-height central atrium. The north-south entrances lead to tiered seating in the centre of the atrium creating a large communal space. The layout frames views through the interior and maximises vistas of the Gilbert Scott tower and the surrounding landscape.

Open-plan office space, designed to be flexible and support smart working, is arranged around the atrium and will accommodate up to 450 employees and Salvation Army officers. Facilities will also include a series of multi-function rooms, recording studios, an editing suite and a café open to the public. A landscaped terrace at the southern end of the site will provide a private space and retreat for staff to enjoy.

Sustainable measures include a mixed-mode ventilation system, contributing to the BREEAM Excellent rating. Work will commence on site from autumn this year with completion scheduled for late 2021.

“TateHindle’s elegant and high-quality building has a civic and religious quality that will sit comfortably with the gothic forms of the original William Booth Memorial buildings".

Martin McKay, Design & Conservation Officer, London Borough of Southwark

Similar projects