TateHindle Architects

Project

Dover Street

Although the building is not listed, the project is located within the Mayfair Conservation Area facing onto Dover Street. The building consisted of two separate façades and a ground floor retail frontage. Behind these were a mix of retail space, small cellular offices and service areas which have now been demolished and replaced with four stories of new column free, open plan office floor plates and a new large single retail/gallery provision at ground floor and basement.

At third & fourth floor levels we designed and incorporated a boutique office fit to suit the requirements of our client. Below this at first and second floor are two CAT A open plan office spaces. At ground floor and basement levels, a generous retail unit with a new centralised entrance has been created which has double aspect façade facing onto Dover Street. To the side of this, a discrete and secure office entrance leads to a new office reception and concierge. This provides lift and stair access as well as waiting space for the offices above. Basement access for back of house support facilities is also through this space.

The Dover Street façade has been retained and refurbished from first floor upwards with additional construction at roof level, creating a roof terrace and new larger fourth floor in a contextual and sympathetic manner. The development has successfully delivered fully tenanted office space to the targeted market within a very short period following completion.

Heritage

Running north from Piccadilly into Mayfair, Dover Street offers a mix of contemporary and old-world elegance. The building is situated at the prime retail end of the street, that also contains the iconic Dover Street Arts Club — originally founded by Charles Dickens and others in 1863. The former historic Dover Street Market is within the immediate vicinity as well as a mix of other heritage buildings housing notable celebrity and fashion house boutiques, high end restaurants and art galleries.

The redevelopment takes influence from its historic surroundings and seeks to reinterpret them within a contemporary approach. Timeless and bespoke materials have been sensitively integrated within the context of the existing façade and the wider Mayfair Conservation Area. Facing onto the street, shopfronts are painted timber with clear glass glazed and painted doors, bronze ironmongery, discrete signage and traditional detailing. All the office windows are replacement heritage sliding sash windows to maintain a high level of environmental performance whilst maintaining the existing glazing patterns.

Office Space

The offices are modern spaces with generous provisions and associated ancillary facilities, and are finished with contemporary, high quality materials, fixtures and fittings. The office spaces are all flooded with natural light from both sides of the building as a result of generous floor to ceiling heights, slim heritage window frame sections and the use of Crittall doors and screens internally. In addition, a new helical staircase has been introduced, linking the third and fourth floors, and the roof terrace together as a single space. This is topped with a fully glazed and motorised roof light which lets natural light from the roof terrace above flood deep into the heart of the office spaces it serves. The large terrace occupies the footprint of the main block and provides panoramic views across the Mayfair roofscape. This is enabled by locating the plant at the first-floor light well and over the main core.

The reception is fitted with distinctive features that sets the tone for the quality of materials used within the office spaces beyond. Materials such as American Black Walnut, antique brushed brass, bronze, Arabescato marble, natural stone, leather, high end fittings, bespoke joinery, furniture and specially commissioned art works are used throughout the building.

The intention of the development was to set a distinct high end character that would appeal to prospective commercial tenants seeking discrete, modern hotel style, high quality office space befitting the Mayfair locale.

Facilities

The building offers generous tenant facilities including secure cycle storage, locker space and associated showers. There is a comprehensive heating and cooling system throughout and custom design light fittings to all office spaces. The third and fourth floor offices have the benefit of a separate on floor reception. It is completed with fully integrated security access discrete and concealed AV provisions, as well as prime private terrace spaces offering generous views across the surrounding roofscape and Dover Street. Private terraces are also provided on first and second floors offering these levels unparalleled external private spaces.

Sustainability has been a consideration from the start, with a highly efficient and low Co2 emitting heating and cooling system installed. This has enabled the development to achieve a BREEAM very good rating and has been compactly designed to minimise the spatial impact of plant space on lettable floor area.

Similar projects