TateHindle Architects

The Institute of Physics Tops Out

The Institute of Physics (IOP) has marked a milestone in the construction of its new headquarters with a Topping Out ceremony to celebrate the building reaching its full height. The project team gathered on the rooftop of the 5-storey building and signed a concrete column to mark the occasion.


Pushing the boundaries of what is achievable in a tight central London Conservation Area site, the 26,000sqft building which straddles Balfe Street and Caledonian Road, will showcase innovative technology. Rebuilt behind two retained brick façades, large windows along Caledonian Road are designed to give a glimpse of the institute’s activities as well as maximise views of the exposed concrete interior and the atrium. Facilities are arranged around this focal feature, which will also host exhibitions and events.

The institute will move to its new home in King’s Cross this autumn, read more about the project here.