TateHindle Architects

Transformation of Warwick’s historic Lord Leycester Hotel underway

Work to convert the Grade II listed Lord Leycester Hotel in Warwick town centre into a mixed-use development for TAG Urban Properties is underway. The local landmark has been re-configured to create 10 apartments with a retail unit at ground floor. New townhouses arranged around a landscaped courtyard at the rear of the site will provide an additional 10 homes.

Built on a medieval site in the 16th century originally as a private residence, the building has been gradually extended over the years, most notably during the Georgian period. Continuing to be added to during the 20th century, it has suffered from a number of low quality extensions which obscured the original building and compromised the historic fabric. Consequently the existing building and the timber structure in particular, were compromised and in poor condition.

The redevelopment removes insensitive modern additions and makes substantial repairs to the building’s historic core. The hotel’s red brick frontage has been retained and once restored, will give the building its refined elegance back. The existing timber structure has also been retained with new steel insertions causing minimal impact to the historic fabric. Apartments are enhanced by the retention of features including the stone gable end wall reinstated with stone mullioned windows to match original details. The lift shaft and non-original staircase from ground to first floors have been removed to reflect the hotel’s historical plan form.

New build townhouses designed in red/blue brick and white render also include stone details, making a connection with the retained stonework in apartments. A mix of two and three bed accommodation arranged over three floors offers spacious open plan living, generously sized double bedrooms and private rear gardens. Bespoke designed double height dormers in PPC aluminium, feature balconies with large floor-to-ceiling sliding doors to maximise natural light and views. These are orientated to overlook the courtyard to encourage connectivity with neighbouring residents and cultivate a sense of community within the development.

Overhauling the historic building reinstates its connection to local landmarks; the view from apartments on the top floor will reveal glimpses of Warwick Castle in the distance while the removal of rear extensions restores a visual link with the church of St Mary’s and it’s medieval chapel, considered to be one of England’s finest.

The scheme is scheduled to complete in spring 2018.