TateHindle Architects

Project

Oxfordshire Garden Village

Oxfordshire Garden Village will be a sustainable new settlement designed to reflect the ecologically rich, rural West Oxfordshire context. Situated seven miles west of Oxford near Eynsham, the development forms part of the Government’s garden village initiative to provide much-needed jobs and homes to local economies.

TateHindle was appointed by Grosvenor to assist in the preparation of the masterplan, design and access statement and design code as part of the outline planning application.

The masterplan provides 2,200 homes, new primary and secondary schools, shops, sports facilities, parks, allotments and 57,000 sqm of employment space – all set within a diverse, naturalistic landscape. Oxfordshire Garden Village will be a sustainable new settlement designed to reflect the ecologically rich, rural West Oxfordshire context.

A new sustainable settlement

From the outset, the project has sought to adapt garden village principles for the 21st century – ensuring the settlement will meet the community’s future economic and social needs, while paving the way for a substantial reduction in carbon emissions to address the climate emergency.

The masterplan is organised into three distinct, walkable neighbourhoods that are designed to reduce car dependency and promote active travel. These are connected by a variety of landscape spaces that follow two historic routes, which in turn form part of an extensive network of cycle and pedestrian lanes that permeate across the 215-hectare site.

The sustainable scale of the development forms part of a wider array of health and wellbeing initiatives that are woven into the fabric of the masterplan. These include parks and play spaces, ‘edible’ streets, cycle hubs, sports fields, trim trails and community orchards that are carefully located throughout the development to promote integration and healthy lifestyles. Community hubs and parks with the potential for open source networks are situated in and around each neighbourhood, offering opportunities to work or relax in a series of welcoming and distinctive environments.

Tree-lined, pedestrian-friendly streets with a broad mix of affordable homes for all ages will help establish a vibrant community, with houses designed for modern lifestyles and flexible living/working. Extensive outdoor spaces will offer access to views and sunlight throughout the year.

As part of a holistic approach to ecology and biodiversity, a variety of SUDs and landscape features combine to create a carbon reductive landscape that acts as an environmental filter against the impact of the neighbouring A40. This, coupled with other low-carbon technologies and innovative building practices, will substantially reduce carbon emissions, promote conservation, and achieve a healthier environment for future generations.

Similar projects